Ontwikkeling Mind-Spring 13+

 In juni 2019 heeft ARQ Kenniscentrum Migratie het project Mind-Spring 13+ afgerond. Het project heeft ruim twee jaar gelopen en werd grotendeels gefinancierd door stichting Kinderpostzegels. 

In juni 2019 heeft ARQ Kenniscentrum Migratie het project Mind-Spring 13+ afgerond. Het project heeft ruim twee jaar gelopen en werd grotendeels gefinancierd door stichting Kinderpostzegels. Met het geld dat we hebben ontvangen, hebben we Mind-Spring door kunnen ontwikkelen voor vluchteling jongeren (13-18 jaar), zijn er drie pilots uitgevoerd met de jongeren en één oudergroep en is er een mooi handboek ontwikkeld voor de trainers. Tevens is het handboek voor de Mind-Spring Opvoedingsondersteuning ge-update.

Een eerste pilot werd al in de zomer van 2018 gestart op het azc Rijswijk. Paul Sterk (founding father van Mind-Spring) ging samen met twee Syrische peer educators aan de slag met een groep Syrische jongeren en parallel daaraan met hun ouders. De jongeren bleken (ondanks het mooie weer) erg enthousiast over het aanbod en kwamen trouw naar de training.

Op het azc Almelo is eind 2018 een pilot uitgevoerd met een groep Eritrese amv jongeren. Door een intensieve voorbereiding en samenwerking tussen Dimence (onze regionale GGZ partner) en de mentoren (en woonbegeleiders) van COA is ook deze pilot zeer succesvol verlopen.

In de gemeente Zwolle is er in het voorjaar van 2019 een pilot geweest voor een Eritrese meidengroep (ex-amv). Dit traject was organisatorisch wat complexer dan een groep draaien op een azc en hierdoor was ook de groep iets kleiner. De training werd zeer positief gewaardeerd door de deelnemers en bij de certificaatuitreiking was de betrokken wethouder aanwezig. De pilot heeft ertoe geleid dat de gemeente Zwolle Mind-Spring heeft ingekocht voor een groep Syrische jongeren/studenten van het MBO Dalsion. Deze training is onlangs van start gegaan.

Op 29 juni hebben we samen met Landkreis Boblingen (Duitsland) een mini-conferentie georganiseerd om onze ervaringen uit de pilots te delen met onze internationale partners. Er waren deelnemers uit Duitsland, België, Denemarken, IJsland en Nederland.