Informatie en publicaties
Hier plaatsen wij informatie en publicaties die vanuit de ARQ partners ontwikkeld zijn en te maken hebben met psychosociale ondersteuning aan (ex)asielzoekers, vluchtelingen en migranten.
Daarnaast plaatsen we hier links naar andere websites, waar relevante rapporten en informatie beschikbaar gesteld wordt.
Publicaties van ARQ:
- Sociale kaart. Landelijk overzicht interculturele GGZ en maatschappelijke ondersteuning (april 2020).
- Rapport psychosociale ondersteuning statushouders in Dordrecht (oktober 2019).
- Artikel in Impact Magazine (dec 2018), Psychosociale problemen bij Vluchtelingen. Preventie kan escalatie voorkomen.
- Artikel in Zorg + Welzijn (sept 2018), over psychische gezondheid van vluchtelingen.
- Boek "Goed ouderschap in moeilijke tijden", van Trudy Mooren en Julia Bala. Handleiding voor meergezinsgroepen met vluchtelingen. In deze handleiding wordt een preventief programma voor asielzoekers en vluchtelingen beschreven.
- Update Veerkracht en vertrouwen - de bouwstenen voor psychosociale hulpverlening aan vluchtelingen. Aangevuld met een verkenning naar de rol van psychische gezondheid bij arbeidstoeleiding van statushouders. Een aanvullende notitie van ARQ Kenniscentrum Migratie i.s.m. Pharos in opdracht van ZonMw.
- Veerkracht en vertrouwen - de bouwstenen voor psychosociale hulpverlening aan vluchtelingen. Een rapport van ARQ medewerkers in opdracht van ZonMw.
- Alleenstaande minderjarigen uit Eritrea in Nederland - Een onderzoek van Nidos en Arq met als vraagstelling: Welke factoren ondermijnen en welke bevorderen de veerkracht bij deze AMV’s uit Eritrea? Wat zijn concrete aanbevelingen voor hun begeleiding?
- Toolkit voor de begeleiding van Eritrese alleenstaande minderjarigen in Nederland - Deze toolkit is een resultaat van bovengenoemde onderzoek van eht Veerkkracht project. De toolkit bevat kennis, inzichten en praktische
handvatten voor het werken met deze doelgroep.
-
In opdracht van het NIP voerde ARQ een verkennend onderzoek uit over hoe de zorg voor vluchtelingen en asielzoekers is geregeld en of de zorg hen bereikt
- 7ROSES: nieuwe behandeling voor slachtoffers mensenrechtenschendingen. Artikel in tijdschrift Impact. Jetske van Heemstra en Joriene van der Kolk
- Interview met Manik Djelantik over Traumatische rouw bij vluchtelingen. Interview is verricht door Kennisplatform Integratie en Samenleving.
- Bang voor getraumatiseerde vluchtelingen? Psychische problematiek kan deels worden voorkomen - een opiniestuk van ARQ medewerkers
- ARQ schreef een handreiking psychosociale ondersteuning vluchtelingenkinderen ten behoeve van leerkrachten
- ARQ schreef een handreiking psychosociale ondersteuning ten behoeve van vrijwilligers die met vluchtelingen werken
Links naar relevante projecten van zorgpartners van ARQ:
- Equator Foundation heeft een empowerment module voor asielzoekers en slachtoffers van mensenhandel, genaamd 7ROSES.
- ARQ en Nidos voeren gezamenlijk het Veerkracht project uit. Onderdeel hiervan is dat er gezamenlijk een kenniscentrum Eritrese alleenstaande minderjarige vreemdelingen is opgezet dat tot doel om vragen over de achtergrond en de begeleiding van Eritrese amv’s te beantwoorden. Op deze website staan veel notities met achtergrond informatie over deze doelgroep gepubliceerd.
Links naar andere websites:
Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie: het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is een dossier over de beste zorg aan vluchtelingenkinderen gestart
Kennisplatform Integratie & Samenleving: dit platform heeft een dossier over vluchtelingen met meerdere interessante artikelen. (Bijv. artikel over integratiekansen voor Eritrese vluchtelingen in Nederland.)
Pharos: expertisecentrum gezondheidsverschillen. Met een uitgebreid dossier over asielzoekers en vluchtelingen, waar veel nuttige factsheets staan.
Pharos Leerplatform: online gratis leerplatform dat in het kader van het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders is ontwikkeld. Hier is de gratis cursus ‘Werken met mensen met een vluchtelingenachtergrond’ beschikbaar.
VNG OTAV: Startpagina Asielzoekers en Vergunninghouders van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: een website van de VNG met praktische informatie voor gemeentelijk beleid rondom asielzoekers en statushouders.
Loket gezond Leven: heeft een dossier vluchtelingen en gezondheid.
Sociaal en Cultureel Planbureau: zij hebben in 2018 twee onderzoeken gedaan onder Syrische en Eritrese statushouders.
Health (E) Foundation: zij hebben een e-learning ontwikkeld voor huisartsen en POH GGZ. Deze cursus is ter bevordering van kennis en vaardigheden rondom de gezondheidszorg voor vluchtelingen. Aandacht voor het adequaat begeleiden, herkennen, behandelen en verwijzen bij gezondheids-problemen van en risico's voor vluchtelingen/statushouders. meer info, klik hier.
Huisarts-migrant: Voor huisartsen (met o.a. voorlichtingsmateriaal in meerdere talen).
Kwaliteitsontwikkeling GGZ; module diversiteit: het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ steunt onder andere het project Diversiteit
Psychotraumanet: de portal met informatie op het gebied van psychosociale (na)zorg bij schokkende gebeurtenissen bevat ook informatie met betrekking tot asielzoekers, vluchtelingen en diversiteit
Rake Vragen: Een posttraumatische stressstoornis bij kinderen wordt niet altijd opgemerkt, met alle gevolgen van dien. Rake Vragen helpt hulpverleners bij het stellen van de juiste vragen als het gaat over trauma's en de mogelijke gevolgen
European Journal of Psychotraumatology: de website bevat relevante wetenschappelijke artikelen over vluchtelingen
Zorg voor asielzoekers: In de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA) is de zorg omschreven waar asielzoekers aanspraak op kunnen maken.
Huisvesting vergunninghouders: van vluchteling naar buurtgenoot, website Opnieuw Thuis
Vluchtelingenwerk Nederland: feiten en cijfers: de website van Vluchtelingenwerk Nederland waar de feiten en cijfers over vluchtelingen op een rij zijn gezet
VU over actueel migratierecht: met een handig woordenboek waarin termen die vaak voorkomen in vreemdelingenketen, makkelijk worden uitgelegd.
Websites in meerdere talen voor vluchtelingen:
Care for Refugees: website met gratis online ademhalings-en ontspanningsoefeningen in 10 verschillende talen voor asielzoekers en vluchtelingen en ter ondersteuning voor hulpverleners die met deze doelgroepen werken.
Pharos: Voorlichtingsmateriaal voor vluchtelingen in diverse talen.
Eritreeërs Gezond: Voor vragen over gezondheid in eigen taal.
Syriërs Gezond: voor vragen over gezondheid in eigen taal.
Steppingstones 4 refugees: platform dat vluchtelingen en werkgevers en ondersteunende organisaties verbindt. Met een lijst met zelforganisaties. In het Nderlands, Engels en Arabisch.